Korozyon, endüstrinin tüm kesimlerinde çalışan mühendis ve teknik elemanlar için bir sorun olagelmiştir. Korozyonun neden olduğu malzeme hasarlarından kaynaklanan program dışı duruşlar üretimi aksatmakta ve bu nedenle ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Ayrıca, günümüzde önemini giderek artıran çevre kirliliği ve emniyet gibi faktörler mühendisleri korozyona karşı etkin önlemler almaya zorlamaktadır.
Metal ve alaşımlarının kullanımı devam ettiği sürece, korozyonun sonuçladığı malzeme hasarlarını gözardı edilemeyecek bir gerçek olarak kabul etmek zorunludur. Korozyonun bir ulusa yüklediği maliyete ilişkin tahminler, milli gelirin % 1.0 ile 4.5’i arasında değişmektedir. Doğaldır ki, korozyona karşı verilen savaşın amacı neden olduğu kayıpları tümüyle gidermek olamaz. Diğer yandan, bu alanda edinilen deneyimler, mevcut bilgi ve teknolojilerin doğru seçim ve uygulanması ile korozyon kayıplarının küçümsenemeyecek bir bölümünün geri kazanılabileceğini göstermektedir.
Bu çok basit gerçeğe karşın, korozyon olayı ve özellikle doğrudan ve dolaylı kayıpların oluşabildiği çok çeşitli yol ve mekanizmalar hakkındaki yaygın bilgi yetersizliği çelişkili bir görünüm vermektedir. Açıktır ki, korozyonun kontrolü ile görevli mühendis ve diğer teknik elemanlar, korozyonun oluşum mekanizmaları ile birlikte metalik yapılara zarar verebilecek ortam koşulları hakkında yeterli düzeyde altyapı bilgisine sahip olmak zorundadırlar.
Tüm bu gerçeklerden yola çıkarak, Türkiye Korozyon Derneği eğitimkursları düzenlemeye karar vermiş, ve bu etkinliklerle korozyon alanında mevcut bu önemli gereksinime çözüm getirilmeyi amaçlamıştır.
Eğitim kurslarının tasarımında, korozyonun açık ve yeterince bilinen temel ilkelerine öncelikle yer verilmektedir. Kursları vermekle görevli uzmanlar seçilmiş bazı konular üzerinde durarak, korozyonu önlemenin ilke ve uygulamalarını kapsamlı olarak işleyeceklerdir. Katılımcıların derslerde anlatılan temel konuları anlama ve kavrayışlarını kolaylaştırmak ve geliştirmek için küçük çapta sınıf içi deney ve demonstrasyonlara yer verilecektir. Katılımcılar, yaşadıkları korozyon sorunlarını, tartışılması ve değerlendirilmesi için gündeme getirme konusunda teşvik edileceklerdir. Kursların dili Türkçedir. Yeterli talep halinde kurslar İngilizce dilinde de verilebilir.
Kursların bitiminde katılımcılara doğru – yanlış veya çoktan seçmeli türünde sorulardan oluşan yazılı bir sınav verilecektir. Bu sınavın birincil amacı kursun başarısını ölçmek ve yetersizliklerini saptamaktır. Tüm katılımcalara Türkiye Korozyon Derneği’nce düzenlenen katılım belgesi ile sınav başarısı sertifika verilecektir.
Eğitim kursları, öncelikle kimya, petrol, metalurji, makina ve elektrik mühendisleri ile kamu, özel sektör, yerel yönetim ve toplum örgütlerinde görevli teknik personelin gereksinimlerine cevap verecek bir içerikle uygulanacaktır. Kurslarda kapsanacak ilgi alanları;
Kurslar dernek üyelerine duyurulacaktır.
Geçmiş Eğitim Kursları
Korozyon Derneği, 1987 yılından bu yana korozyonla mücadelede bilimsel ve teknolojik gelişmelere öncülük etmektedir. Üyelerine sunduğu zengin kaynaklar, düzenlediği sempozyumlar ve eğitimlerle sektörel bilgi paylaşımını teşvik eden derneğimiz, sürdürülebilir çözümlerle geleceğe değer katmayı hedefler.